Sipariş ve Detaylı Bilgi için Telefon
Numaramız: (0332) 342 57 98
Konya
Daha kaliteli ürün ve daha yüksek verim için sulama ve gübrelemeyi birleştiren bu sistem toprak tipine ve bitkilerin ihtiyacına göre verimliliği arttırmada en etkili yoldur.
Az yağış alan bölgelerde de bitki besinlerinin kök bölgesine girmesini garanti altına alan tek yoldur.
Bu sistem besin maddelerini yarayışlılığını ve kökler tarafından alımını arttırır.
Az yağış alan bölgelerde de bitki besinlerinin kök bölgesine girmesini garanti altına alan tek yoldur.
Bu sistem besin maddelerini yarayışlılığını ve kökler tarafından alımını arttırır.
Gübre, sulama suyunda fazlaca seyreldiği için bitki köklerini yanma tehlikesinden uzaklaştıran en emniyetli bir uygulama metodudur. Diğer uygulama şekillerine nazaran daha basit ve uygun bir yöntemdir. Zaman, iş, alet ve enerji tasarrufu sağlar. Damla sulama ile gübrelemede kullanılan eriyiklerin dozajı ürünün cinsi, çeşidi, toprak tipi, iklim ve beklenen ürün miktarı kıstas alınmak suretiyle aşağıda açıklanmıştır.
Bitki
|
Gelişme
Dönemi
Günleri |
Potasyum
Nitrat
(KNO3)
gr/da |
İlave
Azot(N) gr/da |
Üre*
gr/da |
P2O5
g/da |
Fosforik
Asit %85
ml/da |
|
0- 60
|
400
|
130
|
280
|
200
|
200
|
61-120
|
1000
|
130
|
280
|
200
|
200
| |
121-240
|
1300
|
170
|
170
|
100
|
100
| |
241-270
|
1100
|
170
|
170
|
-
|
-
| |
271-300
|
1000
|
170
|
170
|
-
|
-
|
*Suda eriyen diğer Azot’lu (N) ve fosforlu (P) gübreler kullanılabilir.
B- SEBZELER
Damla gübrelemesi ile yetiştirilen sebzelerin sebzelerin gelişme dönemlerine göre tavsiye edilen günlük Potasyum Nitrat, Azot ve Fosfor miktarları aşağıda belirtilmiştir.
Bitki | Gelişme Dönemi Günleri | Potasyum Nitrat (KNO3) gr/da | İlave Azot(N) gr/da | Üre* gr/da | P2O5 gr/da | Fosforik Asit %85 Ml/da |
Domates ve Patlıcan | Şaşırtma-21 21-45 46-70 71-110 111 Hasat Sonu | 600 | 40 | 90 | 70 | 70 |
800 | 100 | 215 | 70 | 70 | ||
750 | 150 | 325 | 70 | 70 | ||
110 | 200 | 430 | 80 | 80 | ||
350 | 200 | 430 | 50 | 50 | ||
Biber | Şaşırtma-10 11-30 31-50 51-75 76-105 106 Hasat Sonu | 250 | 70 | 150 | 90 | 90 |
400 | 110 | 235 | 140 | 140 | ||
500 | 140 | 300 | 90 | 90 | ||
650 | 170 | 370 | 90 | 90 | ||
1000 | 220 | 470 | 50 | 50 | ||
1000 | 220 | 470 | 50 | 50 | ||
Hıyar ve Kabak | Ekim-30 31-60 61-90 91 Hasat Sonu | 750 | 50 | 110 | 70 | 70 |
1200 | 170 | 370 | 50 | 50 | ||
1500 | 170 | 370 | 100 | 100 | ||
1500 | 170 | 370 | - | - | ||
Marul | Şaşırtma-30 16-30 31-45 46 Hasat Sonu | 100 | 20 | 45 | 20 | 20 |
650 | 50 | 110 | 60 | 60 | ||
1500 | 100 | 215 | 100 | 100 | ||
1300 | 30 | 65 | 100 | 100 | ||
Kavun ve Karpuz | Ekim çiçeklenme çiçeklenme-meyve tutum meyve tutum-Renk dökümü Olgunlaşma-Hasat | 370 | 20 | 45 | 70 | 70 |
500 | 50 | 110 | 70 | 70 | ||
750 | 100 | 215 | 90 | 90 | ||
250 | 50 | 110 | - | - | ||
Soğan | Dikim 3 yaprak Yaprak Gelişmesi Yaprak Gelişmesi Sonu Yumru Teşekkülü | 500 | 130 | 280 | 90 | 90 |
350 | 150 | 325 | 90 | 90 | ||
850 | 290 | 630 | 90 | 90 | ||
350 | 100 | 215 | 60 | 60 |
C.TURUNÇGİLLER
Pasif besin alımının nispeten önlenmiş rol oynaması sebebiyle turunçgiller köklerinin besin maddesi alım mekanizması diğer bir çok bitkiden çok farklıdır. Bunun için toprakta arzu edilmeyen iyonların yüksek oluşu, bunların bitkide de yüksek olmasına neden olur.
C1. Ürüne yatmamış turunçgil ağaçları için gübre tavsiyesi
Ağacın Yaşı Yıl | Yıllık Uygulama (KNO3) gr/ağaç | Yıllık İlave Azot (N)* gr/ağaç |
1 | 80-100 | 40(200) |
2 | 110-200 | 60(240) |
3 | 200-240 | 90(360) |
4 | 250-330 | 120(480) |
5 | 330-400 | 120(480) |
* Parantez içindeki miktarlar Amonyum Sülfat olarak verilmiştir.
C2. Ürüne yatmamış turunçgil ağaçları için gübre tavsiyesi
Uygulama Zamanı | Uygulama Oranı kg/dayıl* | |
Amonyum Nitrat %26*** | Potasyum Nitrat | |
İlkbahar-Yaz başlangıcı (4-5 ayrı kısımda)** | 15-30 | 25 |
Hasat Öncesi Uygulama | 4-8 | 10 |
* Yöresel tavsiyelere göre fosforlu gübreler doğrudan toprağa temel gübre olarak uygulanmalıdır.
** Gübreleme hasattan 5 ay önce tamamlanmalıdır.
*** Suda erir diğer azotlu (N) gübrelerle değiştirilebilir.
D.ÇİLEK
Tuzluluğa çok hasastır. Yüksek konsantrasyonda klor ve sodium yaşlı yaprakların kenarlarında yanıklara, meyvelerin küçülmesine ve ürün azalmasına sebep olur. Çilek için gerekli gübre bilgileri;
Uygulama
Zamanı |
PotasyumNitrat kg/da
| İlave N kg/da |
Üre*Kg/da
|
P2O5Kg/da
|
Triple SüperFosfat kg/da
|
Fosforik
Asit lt/da |
Temel Gübre
(Toprak Uygulaması) | 10 | - | - | 1 | 10 | - |
Dikimden 4-8Hafta Sonra
| 3/Hafta | - | - | 0.8/Hafta | - | 0.8/Hafta |
Dikimden 8-16Hafta Sonra
| 3.5/Hafta | 0.7/Hafta | 1.5/Hafta | 0.8/Hafta | - | 0.8/Hafta |
* Suda erir diğer N’lu ve p’lu gübreler kullanılabilir.
E.YAPRAĞINI DÖKEN MEYVE AĞAÇLAR
Bu tür meyve ağaçlarının besin maddelerini depolama kabileyetinin oluşu sebebiyle günlük hassas gübre uygulamasına ihtiyaç yoktur.
Yaprağını döken çeşitli meyve ağaçlarına genel tavsiyeler;
Uygulama Zamanı | Uygulama Zamanı | |
Potasyum Nitrat | Üre** | |
İlkbahar – Yaz Başlangıcı | 25-30 | 10-20 |
Yaz Sonu | - | 5-10 |
Hasat Öncesi | 5,5 - 7,5 | 1,5 - 3 |
* Fosforlu gübre yöresel tavsiyelere göre uygulanmalı
* *Suda erir Azotlu gübreler kullanılabilir.
Gübreleme hasattan 30 gün önce tamamlanmalıdır. İyi kalitede meyvenin muhafazası için aşırı ve geç Azotlu gübre uygulamasından kaçınılmalıdır.
F.MUZ
Muz bitkisine, gelişme döneminden itibaren devamlı sabit azot temini gereklidir. Fosfor ihtiyacı nisbeten azdır. Fakat yüksek Potasyum tüketicisidir.
Yüksek verimli muz bitkileri için gübreleme tavsiyesi kg/da/yıl
Potasyum Nitrat | İlave N | Üre* | P2O5 | FosforikAsit %85 |
190-200 | 3.2 | 3.2 | 16 | 16 |
* Suda erir diğer N’lu ve P’lu gübreler kullanılır.
Sulama aralıklarına göre, toplam gübre uygulaması küçük kısımlar halinde uygulanır.
G.BAĞ
Gerek ürün ve gerekse budama aralıkları ile topraktan önemli miktarlarda alınan Potasyumu karşılamak için, bağlara fazla miktarda Potasyum verilmelidir. Potasyum aynı zamanda ürünün şeker nisbetini yükseltmekte ve hastalıklara karşıda dayanıklılığı arttırmaktadır.
Sulama sistemi ile genç bağlara aşağıdaki gübreler tavsiye edilmiştir.
İlk yıl : 2.0 – 3.0 kg N ve K2O
İkinci Yıl : 3.0 – 4.0 kg N ve 3.5 kg K2O
Üçüncü yıl : 4.0 – 6.0 kg N ve 5.0 – 7.0 kg K2O
Fosfor uygulaması yöresel tavsiyelere göre yapılır. Tam ürüne yatmış bağlarda gübre tavsiyesi;
Tipi | Uygulama Zamanı *Potasyum Nitrat | Uygulama Miktarı (Kg/da/yıl) | |
Amonyum | Nitrat*** %26 | ||
Sofralık Üzüm | Erken İlkbahar başlangıcı | 30 - 40 | 35 - 40 |
Şaraplık Üzüm | İlkbahar-yaz**başlangıcı | 35 - 45 | 20 - 25 |
* Bazı ülkelerde ilkbahar ve sonbahar olmak üzere iki kısma ayrılarak uygulanır.
** Tüm miktar renk dönem öncesi verilmelidir.
*** Diğer çözünür N’lu gübrelerle yer değiştirebilir.
DAMLA SULAMA SİSTEMİ İLE GÜBRELEMEDE DİKKAT EDİLECEK ÖNEMLİ HUSUSLAR
1)Fazla kireçli sularda fosforlu gübreyi temel olarak doğrudan toprağa uygulamak daha uygundur.
2)Gübreli besin eriğini sulama sistemi tam çalışma basıncına ulaşmadan sisteme verilmelidir.
3)Sulama mevsimi nihayetinde sistem %0.03’lük HNO3 (Nitrik Asit) ile çalıştırılarak temizlik sağlanmalı ve sistemdeki tıkanmaları engellemek için HCL (Hidroklorik Asit) veya H2SO4 (Sülfirik Asit) kullanılmamalıdır.
4)Sistem içinde gübrenin boşaltılıp toprağa tamamen verilmesi için sistem 10 – 15 dakika sadece su ile çalıştırılmalıdır.
5)Damla sulamada kullanılacak gübreyi birgün önceden eriyik haline getirerek gübre içersindeki katkı maddelerinin çökertilmesi şarttır. Potasyum Nitratta katkı maddeleri direk çözüldüğü için bir gün önceden eritilmesine gerek yoktur.
DAMLA SULAMADA EN UYGUN GÜBRE CİNSLERİ
1. Amonyum Nitrat (NH4NO3) : %26 N
2. Magnezyum Sülfat (Mg8O47H2O) : %16 MgO
3. Mangan Sülfat (MnSO47H2O) : %8MnO
4.Üre (CO(NH2)2) : %46 N
5.Çinko Sülfat (ZnSO47H2O) : %25 ZnO
6.Fosforik Asit (H3PO4) : %85’lik
7.Potasyum Nitrat (KNO3) : %13N ve %46 K2O
8.Demir EDTA (Fe-EDTA): %6 FeO
9.Triple Süper Fosfat, Amonyum Nitrat ve Di Amonyum Fosfat gübreleri gibi gübreler iyice eritilip ve süzüldükten sonra kullanılmalıdır.
10. Magnezyum, Çinko-Mangan ve demirli gübreler danışmadan kullanılmamalıdır.
Damla sulama sisteminin uzun ömürlü olabilmesi için Potasyum Nitrat mutlaka kullanılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder