8 Aralık 2015 Salı

Kiraz Bahçelerinde Damla Sulama


Sipariş ve Detaylı Bilgi için  

Telefon 

Numaramız:  (0332) 342 57 98 

 Konya



Kiraz yetiştiriciliği, ülkemiz meyveciliğinde önemli bir yere sahiptir. Ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilmesine rağmen, ağaç başına alınan verim 25 kg civarında ve üretimin %15’i gibi düşük bir miktar ihraç edilebilmektedir. Uygun arazi seçimi, araziye göre anaç ve çeşit seçimi, sulama, gübreleme ve tarımsal mücadele ile ilgili işlemlerin iyileştirilmesi durumunda ihracata yönelik ürün rekoltesinde artış sağlanabilecektir.

Meyve yetiştiriciliğinde verim ve kalite artışının sağlanmasında en önemli nokta sulama-gübreleme programlarının düzgün oluşturulması ve uygulanmasıdır. Çiftçilerimiz hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda yeterli hassasiyeti gösterseler de bahçelerinde sulama rejimini iyi oluşturamadıkları için arzu edilen düzeyde verim alamamaktadırlar.

Kiraz bahçelerinin yıllık su ihtiyacı 750 mm (750 m3/dekar) civarındadır. Günlük maksimum su ihtiyacı yaz ortasında 6 mm/gün olmaktadır. Damla sulama sistemiyle bu değer günlük 3 m3/dekar civarındadır. Damla sulama sistemiyle su doğrudan kök bölgesine verildiğinden bitki su tüketimi hesabında topraktan olan buharlaşma kayıpları ihmal edilebilir. Bu durumda ıslatılan alan yüzdesi % 50 olarak alınabilir. Yani bitki sıra araları sulanmamak ta sadece bitki taç izdüşümündeki şerit ıslatılmaktadır.

Klasik ve bodur kiraz bahçelerinde her ağaç sırası için iki lateral (damlama borusu) döşenmesi genelde yeterli olmaktadır. Toprak kumlu ve geçirgen yapıda ise damlatıcı aralığı 30-40 cm ve damlatıcı debisi 1.6-2 L/h olarak seçilebilir. Eğer toprak killi ve yavaş geçirgen bir yapıda ise damlatıcı aralığı 50-60 cm ve damlatıcı debisi 1.2-2 L/h arasında tercih edilebilir.

Özellikle klasik kiraz bahçelerinde her ağaç için salkım tertip şeklinde, damlama borusu ağaç gövdesi ile taç izdüşümü arasında çevrilebilir. Her ağaç için üzerinde 50 cm aralıkla, 2 l/h debili damlatıcılar bulunan minimum 5m damlama borusu montajı yapılmalıdır. Bu durumda, her ağaç için 20 L/h debi söz konusu olmaktadır. Böyle bir planlamada sulama programı yapılırken su ihtiyacının en fazla olduğu yaz ortası dönemde ağaç başına günlük 40-50 litre su uygulanmalıdır.

Kiraz bahçelerinde damla sulama yöntemiyle sulama programı oluşturulurken sulama aralığı en fazla 3 gün olarak belirlenmelidir. Hatta mümkünse sulamalar, bitkinin günlük ihtiyacı kadar her gün yapılmalıdır. Sulama uygulamasıyla 60-90 cm lik toprak profili sürekli olarak tarla kapasitesi (toprağın tav durumu) civarında tutulmalıdır. Tarla kapasitesindeki toprak nemi, toprağın el ile sıkıştırılıp bırakıldığında dağılmayan ve elde nem bırakan düzeydir.

ve meyve tutumu dönemi kiraz bahçeleri için sulama açısından en önemli dönemdir. Bu dönemde bitki kesinlikle susuzluk çekmemelidir. Meyve büyümesi ve hasat dönemine kadar sulamalar mutlaka devam ettirilmelidir. Hasat sonrasından sonbahar ilk yağışlarına kadar da toprak nemli tutulmalıdır. Hasat sonrası sulamalar gelecek yılın meyve tutumuna etki etmektedir.

Kiraz bahçelerinde uygun sulama ve gübreleme programlarının uygulanmasıyla verim ve kalite artışı sağlanabilmektedir. Ayrıca, kiraz meyvesinde çok önemli bir kriter olan hasat sonrası raf ömrü daha uzun olmaktadır.


2 yorum:

Unknown dedi ki...

Benim bahçem 1 dönüm damlamaya geçmek isdiyom ama param yok bahçek 3 yıllık

Unknown dedi ki...

Ele de cox pul lazim deyl