Bitki yetişme süresi 120-150 gün olan bir patates bitkisi için bitki su gereksinimi
(Evapotranspirasyonu, ET) iklime bağlı olarak 500-700 mm arasındadır. Sulama suyu ile yumru
ağırlığı arasında doğrusal bir ilişki olduğu belirtilmektedir.
Patates toprak su eksikliğine oldukça duyarlıdır. Optimum verim topraktaki kullanılabilir
suyun %30-50’ den daha fazla olmadığı koşullarda elde edilmektedir.
Eğer EK’ nin %50’ sinden daha
aşağılara inilirse verimde azalma meydana gelmektedir. Çimlenme, yumru oluşumu ve ürün oluşumu
dönemlerindeki su eksikliği verimde en büyük etkiye sahiptir. Buna karşın olgunlaşma ve erken
vejetatif dönemlerinde suya daha az duyarlıdır.
Son yıllarda açık su yüzeyi buharlaşma kabına bağlı sulama programları yaygın olarak
uygulanmaktadır.Yöntem, uygulanması kolay, ekonomik ve doğru olarak kabul edilmektedir. Bu
çalışmada, söz konusu yöntemin uygulanmasına ilişkin açıklamalar yapılacaktır.
Patates sulamasında karık, damla ve yağmurlama sulama yöntemleri en yaygın olanlardır. Bazı
koşullarda toprak altı damla sulama yapılabilir. Buna karşın yaygın olarak kullanılan yöntemler karık
ve yağmurlama sulamadır.
Son yıllarda, damla sulama yöntemi de, patates sulamasında kullanılabilen
bir yöntemdir. Her sulama yönteminin avantajları yanında olumsuzluklarıda göz önüne alınması
gereklidir. Bu çalışmada, yukarda değinilen konular yanında farklı sulama yöntemlerinin patates
verimine ilişkin araştırma sonuçları ele alınacaktır.
Giriş
Patates (Solanum tuberosum L.) yüksek verimi, düşük fiyatı, besleyici ve lezzetli besin
maddesi sağlaması ile bir üründe bulunması arzu edilen bütün karakterleri taşıyan, dünyanın en önemli
bitkisel besin kaynaklarından bir tanesidir (Kıpps, 1970).
19.yy’ da Anadolu’ ya girdiği bildirilen patates (Ilısulu, 1986), ülkemizin başta Nevşehir,
Niğde, Bolu ve Ordu bölgeleri olmak üzere pekçok bölgesine yayılmış bulunmakta ve dünyanın pekçok
yerinden daha verimli bir şekilde tarımı yapılmaktadır.
Patates üretimi yaygın olarak, Niğde ile
Nevşehir yöresinde yapılmaktadır. Ülkemizdeki patates üretim alanlarının %25’i, toplam üretimin ise
%44’ü sözü edilen bu yöreden elde edilmektedir. Dünyada, patates üretimi yaklaşık olarak 280 milyon
tonu aşmakta, Türkiye’de 203000 ha alanda 5250000 ton üretilmektedir(Anonim, 1997). Bu üretim
düzeyi ile Türkiye, dünyada patates üreticisi ülkeler içerisinde, altıncı durumdadır (FAO, 2002).
Ülkemizde, patates üretiminin %13’ü tohumluk, %16’sı aile içi tüketimde, %3’ü hayvan beslenmesinde
kullanılmakta, kalan %68’si ise pazara sunulmaktadır (DİE, 1998).
Niğde-Nevşehir yöresinde önemli bir patates üretim potansiyeli olmasına karşın, Kanber ve
ark.(2005) tarafından bildirildiğine göre patates üreticileri tarafından yoğun azot gübrelemesi (90
kg/da’a dek çıkmaktadır) yapılmakta ve bu durum, aşırı sulama uygulamasını da beraberinde
getirmektedir.
Açıklanan durum, enerji ve gübre giderlerinin toplam üretim giderleri içerisindeki
payının önemli ölçüde artmasına; yeraltı su kaynaklarının ve toprakların tehlikeli boyutlarda
kirlenmesine neden olmaktadır (İlbeyi ve ark., 1997). Aşırı sulama ve denetimsiz olarak yeni
kuyuların açılması yüzünden yeraltı su düzeyinin sürekli olarak düşmesi, bölgede karşılaşılan bir diğer
önemli sorundur.
Su kaynakları sadece Niğde-Nevşehir yöresinde değil hem ülkemizde hemde dünyada giderek
azalmakta ve elde edilmesi de o ölçüde zorlaşmaktadır. Sulama sularının kalitesi de önemli ölçüde
düşmektedir. Gelecekte bu durumun daha da kötü olacağı tahmin edilmektedir. Bu durumda yapılacak
en önemli iş, çok zor ve pahalıya elde ettiğimiz suyu en iyi şekilde kullanmaktır. Sunulan bu çalışmada,
su kaynakları yönünden ciddi sorunların yaşandığı orta anadolu bölgemizde de, önemli tarımsal
ürünlerden biri olan patates için su-verim ilişkisi irdelenecek ve bu bağlamda yapılmış çeşitli araştırma
sonuçları verilecektir.
Patateste Su Verim İlişkileri başlıklı bu çalışma; Sermet Önder, tarafından 4.
Patates Kongresinde (6-8 Eylül 2006. 10s., Niğde) bildiri olarak sunulmuştur.
Patates su verim ilişkisi
Sulama, bitkinin normal gelişmesi için gerekli olan ancak doğal yağışlarla karşılanamayan
suyun bitki kök bölgesinin olduğu toprağa verilmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Hemen her bitkide
verimi etkileyen en önemli faktörlerden birisi sulamadır. Dolayısıyla, verimi doğrudan ilgilendiren bu
faktörün çok iyi irdelenmesi gerekmektedir. Bu da sulama programının uygulanması ile çok yakın
ilişkilidir. Sulama programı kavramı, sulama suyunun bitkiye ne zaman, nasıl, ne miktarda, hangi
sıklıkta sulama yapılması gerektiği bilgilerini kapsar. Çalışma içerisinde, bu kavramların açıklamaları
yapılacak ve konuya ilişkin yöntemler verilecek ve tartışılacaktır.
a:Ne zaman sulama yapılmalı:
Bu konuda üç temel yöntem vardı. Bunlar isim olarak aşağıda sıralanmıştır.
1)Bitkiye dayalı:Bitkinin genel görünümü,Bitkinin yaprak sıcaklığı,Bitkinin stoma drenci,
2)
Toprak Nemine:El’le Muayene, Gravimetrik örnekleme Yöntemi, Tansiyonmetre Yöntemi, Direnç
Ölçme Yöntemi(Alçı veya Naylon Blok), Radyasyon Yöntemi(Nötronmetre), TDR(Time Domain
Refloctrometre),
3) Su Bütçesi Tekniği.
Bitkinin genel görünümüne bakarak, sabah ve akşam saatlerinde yaprak veya sürgünlerin
solması veya pörsümesi, yaprak renginin koyulaşması durumunda sulama yapılmalıdır.
Bunun yanında
dışında toprak nemini el ile kontrol ederek veya tansiyonmetre kullanılarak sulama zamanına karar
verilebilir. Bunlar dışındakilerin hemen hemen hiçbiri çiftçinin(yetiştiricinin) doğrudan kullanımına
uygun değildir.
Patateste topraktaki kullanılabilir suyun en fazla %30 ile %50 sinin tüketilmesine izin
verilmelidir. Sulamalara vejetatif gelişme döneminden başlanarak hasat sonuna kadar devam
edilmelidir. Sulamanın sıklığı sulama zamanı ile birebir ilgilidir.
Konuyla ilgili bazı araştırma sonuçları
aşağıdadır:
İlisulu(1986)’ya göre; hafif bünyeli topraklarda 10 günde, ağır bünyeli topraklarda ise 15-20
günde bir sulama yapılmalıdır.
Orta Anadolu gibi kurak bölgelerde kısa dönemli çeşitlerin 3 kez, uzun
dönemlilerin ise 5-6 kez sulanabileceği belirtilmiştir. Ayla(1977)’ ya göre:Eskişehir’de 8 gün
aralıklarla toplam 7 kez, Şener(1983)’e göre:İzmir Menemende 7-8 güne bir, Ayla(1985)’ ya
göre: Ankara'da toplam 6 kez, Sevim(1986) ya göre: Erzurum-Pasinler koşullarında 10-12 gün
aralıklarla, Sefa(1987)’ ye göre:Eskişehir’de karık sulama yöntemiyle 3 kez, Ayla(1989)’ya göre:Bolu
yöresinde 10 gün aralıklarla toplam 5 kez, Önder ve ark(2005)’na göre Antakyada yağışa bağlı olarak 3
ile 5 kez, Ünlü ve ark(2006) Niğdede 3-7 gün aralıklarla toplam 10-16 kez, Erdem ve ark(2006)
Tekirdağda 10-16 kez sulama uygulamıştır. Burada verilen sonuçlardan da görüldüğü gibi yöre,
yetişme dönemi, çeşit ve sulama yöntemine bağlı olarak 7-10 güne bir sulama yapılması önerilebilir.
b) Nasıl Sulama Yapılmalı: Patates’ te Sulama Yöntemleri
Bu ifade, sulama yöntemini açıklamaktadır.
Patates’ te üç temel sulama yöntemi kullanılır.
Bunlar; yüzey, toprak altı ve yağmurlama (üstten) sulamalardır. Her yöntemin avantajı ve
dezavantajları vardır. Hangi sulama yönteminin kullanılması gerektiği oldukça karmaşıktır. Bazı
koşullarda yeraltı (toprak altı) sulama yapılabilir. Buna karşın yaygın olarak kullanılan yöntemler karık
ve yağmurlama sulamadır.
Bunlara son zamanlarda damla sulama yöntemi de ilave edilmektedir.
Karık sulama yöntemi ile fazla su kullanılmasına karşın iyi verim elde edilebilir. Washington’
da karık sulama yöntemi yağmurlamaya kıyasla 4 kat daha fazla su gereksinmiştir. Buna karşın
yağmurlamada verim daha da düşük olmuştur. Aynı çalışmada sulama suyu günlük ET değerlerine göre
verilmiştir. Bu koşullarda, sulamanın 2-3 güne bir yapıldığı konu ile her gün sulama yapılan konu
karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak her gün sulanan konudan daha iyi değerler elde edilmiştir.
Patates için sulama yöntemleri değerlendirilecek olursa, karık sulama yönteminin randımanı
diğer yöntemlere göre daha düşük, su dağıtım sistemi işçilik ve zaman gerektirir.
Su kayıpları da daha
fazladır ve arazi tesviyesi gerektirir. Yağmurlama sulama da su daha kontrollü verilebilir, tarlada
tesviyeye gereksinim yoktur, su dağıtım sistemi verimli, sulama randımanı yüksektir. Bunların yanında
yağmurlama sulamada bitkinin ıslatılması hastalıklar açısından ortam yaratmakta, yüksek basınç
dolayısıyla enerjiye gereksinim vardır. Sistemin taşınabilir olması durumunda iş gücü, emek ve zamana
ihtiyaç olacak, rüzgarlı yerlerde suyun sürüklenmesi, sıcaklarda buharlaşması gibi olumsuzluklara da
sahiptir. Damla sulama sistemleri, sulama randımanın yüksek olması, sistemin kontrol edilebilirliği,
iş gücü gereksiniminin çok az, sulama ile gübrenin kolayca uygulanabilmesi, sistem maliyetinin düşük
olması gibi avantajlara sahiptir.
Bunun yanında, damlatıcıların tıkanma, düşük de olsa sürekli enerji
gereksinimi gibi olumsuzlukları da bulunmaktadır. Her sulama yönteminin kendine özgü değinilen
olumlu ve olumsuz özellikleri yanında, su kaynaklarının giderek azalması, kalitesinin bozulması,
gelecekte tarım dışındaki sektörlerin de suya olan ihtiyacının artacağı dolayısıyla tarımda kullanılacak
su miktarının azalacağı da göz önüne alındığında, Önder ve ark(2005)’de de vurgulandığı gibi, toprak
üstü veya toprak altı damla sulama sisteminin daha ön plana çıkacağı ortadadır.
Ülkemizde patates sulamasında sulama yöntemlerini kıyaslayan çalışma yok denecek kadar
azdır. Bunlardan birkaçı verilmiştir. Önder ve ark(2005) Amik ovasında, toprak üstü ve altı damla
sulama yöntemlerini kıyaslamışlar ve toplam verim yönünden yöntemler arasında önemli bir fark
bulamamışlardır. Ünlü ve ark(2006), Niğde'de yürütükleri bir çalışmada yağmurlama ve damla sulama
yöntemlerini kullanmışlar. Sonuçta yağmurlama sulamadan, damlaya göre, %7 dolaylarında daha
yüksek ürün alınmıştır.
Erdem ve ark(2006), Tekirdağ'da patates sulamasında karık ve damla sulama yöntemlerini kıyaslamış
ve verim yönünden farkın önemsiz olduğunu belirtmişlerdir.
Yöntemler arasında istatistiksel farklar çıkmamasına karşın, damla sulama yönteminde
diğerlerine kıyasla çok daha az miktarda su kullanıldığı göz ardı edilmemelidir.
Sulama yöntemlerinin maliyetleri
Sulama yöntemleriyle ilgili en çok sorulan sorulardan biri sistemin maliyetidir. Keller(1992)
tarafından farklı sulama yöntem ve bunların işletim sistemlerine ilişkin ilk yatırım maliyetleri ve yıllık
işletme masraflarına yönelik hazırlanmış bilgiler Çizelge 1 de verilmiştir.
Çizelgede verilen değerler yaklaşık olup, sulama sisteminin kurulacağı arazinin büyüklüğüne
veya mevcut bazı sistemlerin olması durumuna göre farklılıklar gösterebilir.
Günümüzdeki rekabet
koşulları, sulama sisteminin kalitesine ve gelişen teknolojilere bağlı olarak, maliyetlerde değişikliklerin
olması olağandır. Ancak, ülkemizde sulama sitemlerinin maliyeti ile ilgili çalışma yok denecek azdır.
Bunlardan en önemlilerinden biri Ege Bölgesinde(Menemen) koşullarında farklı sulama sistemlerinin
farklı büyüklükteki alanlar için hesaplanmış maliyetleridir(Önal ve ark,1994).
Bu çalışma sonuçlarına
göre, su kaynağının kanal suyu veya derin kuyu; pompa tipinin dalgıç veya santrifüj pompa; sulama
alanın ise 1 ha dan 25 ha a kadar değişmesi durumunda; tava sulama yönteminde maliyet 200 ile 2000
DM/ha arasında değiştiği belirtilmektedir. Benzer şekilde, karık sulamada ise aynı değerler 275 ile
2000 DM/ha aralığındadır. Sabit yağmurlama sulamada ise 500 ile 2000 DM/ha, hareketli
yağmurlamada ise 1000 ile 9000 DM/ha dolaylarındadır.
Damla sulama yönteminde ise benzer aralık
3000-4500 DM/ha aralığında değişmektedir. Ancak, bu çalışmanın yapıldığı yıldan günümüze,
özellikle damla ve yağmurlama sulama sistemlerinde, ciddi maliyet düşüşleri yaşanmaktadır.
Dolayısıyla, yukarıda verilen Çizelge 1’de sistem maliyetini merak eden kişilerin fikir oluşturmaları
amacıyla yararlı olacak niteliktedir.
c)Hangi Sıklıkta Sulama Yapılmalı:
Kaç güne bir sulama yapılmalı anlamı taşır. Bu, sulamanın ne zaman yapılacağı ile bire bir
ilgilidir. Bitkilerin gelişme dönemlerinin başında seyrek, ilerleyen gelişme dönemlerinde sık ve daha
sonra tekrar seyrektir.
Ayrıca, sulama yöntemine bağlı olarak değişiklik gösterir.
d) Ne Miktarda Su Uygulanmalı (Sulama Suyu Gereksinimi):
Ne kadar su uygulanmalı veya diğer bir ifadeyle bitki su gereksinimi nedir sorusunun cevabı
bitkinin ihtiyacı olan miktardır.
Toprak nemine dayalı belirlenmek istenirse Tarla Kapasitesi nem
değeri ile Mevcut Nem değeri arasındaki fark olarak tanımlanır(TK-Mevcut nem). Diğer bir yönteme
dayalı olarak sulama suyu gereksinimi, bitkinin tükettiği su miktarından varsa düşen yağışın etkili olan
kısmının çıkartılması sonucunda geriye kalan miktardır.
Ülkemizde sulamanın yoğun olduğu yaz
aylarında birçok bölgede yağış düşmemekte veya sulama suyu miktarına kıyasla önemsenmeyecek
miktardadır. Dolayısıyla, yağışsız dönemlerdeki sulama suyu gereksinimi, doğrudan doğruya bitkinin
su tüketimine eşittir. Buna bağlı olarak, bitkilerin su tüketimlerinin çok iyi bilinmesi gerekir.
Bitki su
tüketimi, arazide ve lizimetrelerde doğrudan ölçülerek belirlenebileceği gibi iklim verilerine dayalı
ampirik eşitliklerle de belirlenebilir. Doğrudan ölçüm yönteminin zaman alıcı, pahalı ve yorucu olması
nedeniyle eşitliklere dayalı yöntemlerle hesaplama yöntemi daha çok tercih edilmektedir. Bu amaçla
kullanılan çok sayıda ampirik eşitlik bulunmaktadır. Söz konusu eşitliklerden hangisinin
kullanılacağına karar verirken, eşitliklerin gereksindiği verilerin o yerdeki meteoroloji istasyonundan
elde edilebilme olasılıkları, yapılan çalışmanın hassasiyeti(duyarlılığı) göz önüne alınmaktadır.
Çizelge 1. Farklı Sulama Yöntemlerinin Maliyetleri ve Sulama Randımanları (Keller, 1992)
Sulama Yöntem
ve
Tipi
İlk Yatırım
Maliyeti
($/ha)
Ekonomik
Ömür
(Yıl)
Yıllık
İşletme
Masrafı*
($/ha)
Su Uygulama
Randımanı
(%)
YÜZEY SULAMA
Tava Sulama 370-1,085 10/15 10 70-90
UzunTava Sulama 370-1,085 10/15 10 70-85
Karık 150-750 10/15 3/5 65/85
Su İletim Durumu
Kaplamalı Kanal 400-1,250 15 3 --
Borulu 800-2,500 20 1 --
Otomasyon 300 10 5 --
YAĞMURLAMA
Lateral
Elle Taşınabilir 450-675 15 2 65-80
Hareketli Tabanca 950-1,200 10 6 55-70
Center-Pivot
Standard (2) 1,100 15 5 70-85
w/Corner 1,200 15 6 65-85
Long (500 m) 700 15 5 65-85
DoğrusalHareketli
Kanal Beslemeli 1,100-1,300 15 6 65-85
Boru Beslemeli 1,600-2,050 15 6 65-85
Sabit-Sistem
Permanent 2,300-3,500 20 1 65-75
DAMLA
Bahçelerde
Drip/Spray 1,500-3,500 10/20 3 75-90
Bubbler 2,500-4,000 15 2 60-85
Hose-Pull 1,200-1,800 5/20 3 65-90
Hose-Basin 1,500-1,800 7/20 2 55-80
Sıra Bitkileri
Yeniden Kullanımlı 2,000-5,000 10/20 3 65-90
Tek Yıl Kulanımlı 1,650-3,000 1/20 20 60-80
Patateste sulama suyu gereksinimiyle ilgili yapılan ve elde edilebilen kimi çalışma sonuçları
şöyledir: Tokat-Kazova ovasında 412 mm sulama suyu (Günbatılı, 1986), Erzurum-Pasinler de 553 mm
sulama suyu (Sevim, 1986), Bolu yöresinde 585 mm sulama suyu (Ayla,1989), Hatay Amik Ovasında
245-302 mm sulama suyu (Önder ve ark, 2005), Niğde de 780-830 mm sulama suyu (Ünlü ve
ark,2006), Niğde de 600-1200 mm sulama suyu (Halitligil ve ark,2001), Tekirdağ da 349-576 mm
sulama suyu(Erdem ve ark,2006) uygulanmıştır.
Yöre, yetişme dönemi, sulama yöntemi gibi faktörlere
bağlı olarak 300-800 mm sulama suyu uygulanmaktadır.
Mevsimlik su tüketim değerlerinin bilinmesi kadar önemli olan bir konuda, su tüketiminin
belirleneceği bitkinin gelişme dönemleridir.
Patates bitkisinin gelişme dönemleri Şekil 1 de
verilmektedir(Doorenbos ve Kassam 1979).
Şekil 1. Patatesin Gelişme Dönemleri
Ülkemizin farklı yörelerinde patates bitkisinin su tüketimini ve azot-su ilişkilerini belirlemek
amacıyla çok sayıda araştırma yapılmıştır.
Ancak, bu çalışmalar içerisinde, patatesin yaygın biçimde
tarımının yapıldığı Niğde-Nevşehir yöresinde farklı sulama yöntemleri ve fertigasyon tekniği gibi, suyu
ve gübreyi etkin kullanan sistemler üzerine araştırma yok denecek kadar azdır. Yörede karşılaşılan en
belirgin sorun aşırı su ve gübre kullanımıdır. Bölgede patates bitkisi yetiştiricileri dekara 60-90 kg azot
uygulamakta ve toplam 17-18 kez sulama yapmaktadır (Karaca ve Demir, 1995).
Aşırı gübre kullanımı,
hem ekonomik yönden hem de insan sağlığı açısından üzerinde önemle durulması gereken sorunlardan
birisi haline gelmiştir. Halitligil ve ark. (2001), Niğde-Nevşehir yöresinde patates bitkisi üzerine
yapmış oldukları çalışmada damla sulama-fertigasyon sistemi uygulandığı takdirde, suyun daha
randımanlı kullanılabileceğini belirgin bir şekilde ortaya koymuştur.
Çalışmada araştırmacılar 600 mm
su uygulaması ile ortalama toplam pazarlanabilir yumru veriminin yaklaşık 3350 kg/da olduğunu
saptamışlardır. Ayrıca, aynı yörede daha önce yapılan denemelerde (Halitligil ve ark., 1996),
yağmurlama sulama ile ortalama 4000 kg/da patates yumru verimini alabilmek için yaklaşık 1200 mm
su uygulandığı açıklanmıştır. Halbuki aynı ortalama patates yumru verimi, damla sulama-fertigasyon
sistemi ile sezon boyunca 600 mm su uygulaması ile elde edilmiştir.
Bu sonuçlar, damla sulama
yönteminin, yağmurlama sulama yöntemine göre, sudan en az % 50 oranında bir artırım sağladığını
göstermektedir(Kanber ve ark, 2003). Ünlü ve ark(2005) tarafından Niğde de yürütülen bir çalışmada
damla sulama yöntemi yağmurlama sulama yöntemine kıyasla %17 daha az su kullanmıştır. Ayrıca,
yağmurlama yönteminde azot kayıpları damla yöntemine kıyasla daha fazla bulunmuştur.
15-20 cm 20-30 cm 30-40 cm Tam Gelişme
Başlangıç
Dönemi(0)
Vejetatif
Dönem(1)
(1a) (1b)
Ürün Oluşumu Dönemi Olgunlaşma
Dönemi
15-25 gün 15-20,15-20 45-55 gün 10-15 gün
Class A pan(A sınıfı Buharlaşma Kabı) ile Sulama Suyu Miktarlarının Belirlenmesi
Sulama suyu miktarları, açık su yüzeyi buharlaşmasından yaralanılarak hesaplanabilmektedir.
Bu amaçla yaygın olarak kullanılan, A sınıfı buharlaşma kabından (Class A Pan)
yararlanılmaktadır(Şekil 2). Buharlaşma kabı, üretim yapılan ve bitki ile örtülü alana 10×10 cm
ölçülerindeki bir ahşap ızgara üzerine yerleştirilmektedir. Buharlaşma kabı, W.M.O (1967) tarafından
verilen ölçülere uygun biçimde, 121 cm çapında ve 25.5 cm derinliğine sahip galvanize demirden
yapılmış olması gerekmektedir. Kabın içerisindeki su, kirlenmeyi önlemek için sık sık değiştirilmelidir.
Doorenbos ve Pruit (1977) tarafından tanımlanan yerleştirme koşullarından birinde konumlandırılması
gereklidir.
Her gün sabahları aynı saatte derinlik ölçümü yapılarak(tercihen 8.00 veya 9.00 gibi), iki
gün arasındaki fark günlük buharlaşma miktarı olarak belirlenir.
Şekil 2. Açık su yüzeyi buharlaşma kabı(Class A Pan) görüntüsü(Kanber ve ark.2003)
Sulama aralığında oluşan yığışımlı buharlaşma değerleri, aşağıdaki eşitlikte yerine koyularak
uygulanacak net sulama suyu miktarları hesaplanmaktadır(Kanber ve ark.2003).
I = Kpc × Ep × C (1)
V= I × A (2)
Burada, I, sulama suyunu(mm), Kpc, pan ve bitkiye bağlı katsayıyı, Ep, sulama aralığındaki
yığışımlı buharlaşma miktarını(mm), C ise bitki aksamı tarafından gölgelenen veya örtülen toprak
alanını(%),V uygulanacak toplam su hacmini(m3
, ton) ve A ise sulama alanını(da) ifade etmektedir.
Uygulanacak sulama suyu hacmi, damla veya yağmurlama sulama yöntemi kullanılan yerlerde
su sayaçları(saatleri) ile ölçülerek denetlenebilir, hesaplanan miktara ulaşıldığında sulamaya son verilir.
Yukarda verilen eşitliklerde en önemli sorun Kpc katsayısının elde edilmesidir.
Niğde
koşullarında Ünlü ve ark(2006) tarafından yapılan çalışma sonuçlarına göre patates için Kpc
katsayısının 1.2 olması önerilmiştir. Patates için benzer çalışma yapan D’amato ve ark(1993), katsayıyı
1.0 ve 1.5, Stylianou ve Orphanos(1981) patateste, yağmurlama sulama koşullarında, katsayının 0.7-
0.8’nin olması gerektiği bildirilmiştir.
Bu koşullarda, bitkinin örtü alanını ölçerek ve yüzdesini hesaplayarak, patates sulamasında
uygulanacak sulama suyu miktarı kolayca belirlenebilecektir.
Kaynaklar
Anonim, 1997. Tarımsal Yapı ve Üretim, 1995 Yıllığı, Başbakanlık DİE, Yayın No:2031, Ankara, 77s.
Ayla, Ç., 1977. Orta Anadolu Koşullarında Patatesin Azot-Su İlişkileri ve Su Tüketimi. TOPRAKSU
Genel Müdürlüğü, Merkez Topraksu Araştırma Enstitüsü Yay., Genel No. 51, Rapor No. 18,
Ankara, 56s.
Ayla, Ç., 1985. Ankara Koşullarında Ayçiçeği, Patates, Yonca ve Mısır Bitkilerinde Tartılı Lizimetre
ile Saptanan Gerçek Su Tüketiminin Potansiyel Evapotranspirasyon Değerleri
Karşılaştırılması, Köy Hizmetleri Ankara Araştırma Enstitüsü Yayınları, Genel No. 126,
Rapor No. 55, Ankara, 69s.
Ayla, Ç., 1989. Bolu Ovasında Patatesin Azot-Su İlişkileri ve Su Tüketimi. TOPRAKSU Genel
Müdürlüğü, Merkez Topraksu Araştırma Enstitüsü Yay., Genel No. 168, Rapor No. 76,
Ankara, 32s.
Cappaert, M.R., M.L. Powelson, N. W. Chizstensen, W.R. Stevenson, and D.I. Rouse. 1994.
Assessment of Irrigation as A Method of Managing Potato Early Dying. Phytopathology
84:792-800.
DİE., 1998.Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer). Başbakanlık DİE Yayınları, No. 2097, Ankara, 591s.
Doorenbos, J., Pruitt, W.O., 1977. Crop Water Requirements. FAO Irrigation and Drainage Paper, No.
24. Food and Agriculture Org. of The United Nations, Rome, 144s.
Doorenbos, J., Kassam, A.H.,1979. Yield Response to Water .FAO Irrigation and Drain. Paper No:33.
Rome, 193 p.Italy.
Eldredge, E.P., C.C. Shock, and T.D. Stieber. 1992. Plot sprinklers for Irrigation Research. Agron. J.
84:1081-1084.
Eldredge, E.P., Z.A. Holmes, A.R. Mosley, C.C. Shock, and T.D. Stieber. 1996. Effects of Transitory
Water Stress on Potato Tuber Stem-End Reducing Sugar and Fry Color. Amer. Potato J.
73:517-530.
Erdem,T., Erdem,Y., Orta,H.,Okursoy,H., 2006. WaterğYield Relationships of Potato in Different
Irrigation Methods and Regimens.Sci.Agric (Pracicaba Brazil) 63(3):226-231.
FAO, 2002. (Farklı Yıllar). FAOSTAT-Agriculture. www.fao.org.
Günbatılı, F., 1986. Tokat-Kazova ve Niksar Ovalarında Erkenci Patatesin Su Tüketimi, Köy
Hizmetleri Tokat Araş. Enst. Yayınları, Genel No. 78, Rapor No.48, Tokat, 52s.
Halitligil, M.B., İlbeyi, A. ve Akın, A., 1996. Kumlu Toprakta Patates Bitkisine Uygulanan Etiketli
Amonyum Sülfat Gübresinin Azot Döngüsü. IV. Ulusal Nükleer Tarım ve Hayvancılık
Kongresi 25-27 Eylül 1996 Uludağ Üniversitesi, Bursa, s. 13-19Ünlü ve ark(2005)
Halitligil, M.B., Onaran, H., Munsuz, N., 2001. Patates Yetiştiriciliğinde Damla Sulama ve 15N
Tekniklerinin Kullanıldığı Fertigasyon Araştırmaları. TOGTAG-1692 Nolu Araştırma Projesi
Sonuç Raporu. Ankara, 26s (Basılmamış)
Ilisulu, K., 1986. Nişasta-Şeker Bitkileri ve Islahı. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, 1960. Ders Kitabı,
279. A.Ü. Basımevi, Ankara, 278s.
İlbeyi, A., Halitligil, B., Akın, A., 1997. Nevşehir Derinkuyu Yöresinde Azotlu Gübrenin Patates
Verimine Etkisinin ve Yeraltı Suyunu Kirletme Potansiyelinin 15N Tekniği ile Belirlenmesi.
Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ankara Araşt. Enst. Müd., Yayınları, Genel Yay. No. 208,
Rapor Serisi No.114, Ankara, 45s.
İlisulu, K., 1986. Nişasta, Şeker Bitkileri ve Islahı. Ank. Ün. Zir Fak. Yay. Ders Kitabı:279.
Kanber,R., Köksal,H., Ünlü,M., Şenyiğit, U., Onaran, H., Ünlenen,A.L., Özekici,B., Sezen,M.S.,
Ortaç,İ., 2003. Nevşehir Yöresinde Farklı Sulama Yöntemleriyle Sıvı Gübre
Uygulamalarının(Fertigation) Patates Verimi ve Azot Kullanımına Etkileri. TUBİTAK TARP-
2256 nolu proje sonuç raporu. Ekim 2003. 108 s. Adana.
Karaca, M., Demir, Z., 1995a. Kapadokya Bölgesinde Patateste Azotlu Gübre Miktarı ve Uygulama
Zamanının Yumru Verimine ve Hasat Sonrası Toprak İnorganik Azotuna Etkisi. İlhan
AKALAN Toprak ve Çevre Sempozyumu, A.Ü.Ziraat Fakültesi Halkla İlişkiler Ünitesi,
Ankara,.Cilt II, B.252-261.
Keller,J.,1992. Irrigation Scheme Design for Sustainability. In:Feyen,J.,E.Mwendera, and
M.Badji(eds.), Advance in Planning,Design and Management of Irrigation Systems as Related
to Suistanable Land Use. pp:217-234. Leuven, Belgium.
Kıpps, 1970. Production of Field Crops , A Textbook, of Agronomy, 6 th ed.,
Kleinkopf, G.E., 1983. Potato. "Crop-Water Relations. Edit. I.D.Teare ve M.M.Peet." A WilleyInterscience
Publication. John Wilety and Sons, New Tork, s. 287-305.
Lynch, D.R., N. Foroud, G.C. Kozub, and B.C. Farries. 1995. The Effect of Moisture Stress at Three
Growth Stages on The Yield, Components of Yield and Processing Quality of Eight Potato
Cultivars. Amer. Potato J. 72:375-386.
Önal, İ.,Uz, E., Şener, S., Demir,V., 1994. Ege Bölgesi(Menemen) Koşullarında Farklı Sulama
Sistemlerinin Maliyeti. TC Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürülüğü Menemen
Araştırma Enstitüsü Müd. Yayınları. Gn.Yay.No:206, Tek.Yay.No:T.34, 41s. Menemen.
Onder, S., Calıskan, M.E., Onder, D., Calıskan, S.,2005. Different Irrigation Methods and Water
Stress Effects on Potato Yield and Yield Components. Agricultural Water Management.
73(2005):73-86.
Onder,S., Onder,D., 2006. Patateste Su Verim İlişkileri. 4. Patates Kongresi, 6-8 Eylül 2006. 10s.,
Niğde
Sevim, Z., 1986. Erzurum Koşullarında Patatesin Su Tüketimi. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü,
Erzurum Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yay., Genel No. 11, Rapor No. 8, Erzurum, 50s.,
Sefa(1987)
Shock, C.C., Feibert, E.B.G., Saunders, L.D., 1998. Potato Yield and Quality Response to Deficit
Irrigation. Hort Science, 33(4): 655-659.
Shock, C.C., J.C. Zalewski, T.D. Stieber, and D.S. Burnett. 1992. Impact of Early-Season Water
Defıcits on Russet Burbank Plant Development, Tuber Yield and Quality. Amer. Potato J.
69:793- 803.
Shock, C.C., Z.A. Holmes, T.D. Stieber, E.P. Eldredge, and P. Zhang. 1993. The Effect of Timed
Water Stress on Quality, Total Solids and Reducing Sugar Content of Potatoes. Amer. Potato
J. 70:227-241.
Stylıanou,Y., Orphanos,P.I.,1981. Irrigation of Potatoes by Sprinklers or Tricklers on the Basis of Pan
Evaporation in Semi-Arid Region.
Şener, S., 1983. Menemen ve Sındırgı Koşullarında Patatesin Azot-Su İlişkileri ve Su Tüketimi.
Menemen Bölge TOPRAKSU Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yay., Genel No. 89, Rapor No.
62, Menemen, 82s.
Ünlü, M., Kanber, R., Şenyiğit, U., Onaran, H., Diker, K.,2006. Trickle and Sprinkler Irrigation of
Potato(Solanum tuberosum L.) in Anatolian Region in Turkey. Agricultural Water
Management. 79(1):43-71.
WMO, 1967. Measurement and Estimation of Evaporation and Evapotranspiration. World
Meteorological Organisation., Tech. Note, 83, Geneva, 121s.
Wright, J.L. and J.C. Stark. 1990. Potato. "Irrigation of Agricultural Crops. Edit: B.A. Stewart and D.R.
Neilsen." ASA-CSSA-SSSA, Pub., Agron. Monogr. No. 30, WI, s. 859-888
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder